Pštros dvouprstý

28. srpna 2014 v 9:40 | blogplateosaurus |  Ptáci
Je tu první článek do rubriky Ptáci. Podobně jako u savců a plazů budu psát postupně podle skupin. Dnes je tu popis jediného současného zástupce skupiny pštrosi (struthioniformes).

Pštros dvouprstý

hmotnost : 63 kg - 155 kg
výška: 1,8-2,7 metru
zařazení: pštrosi
potrava: semena, ovoce, tráva, květiny, keře, hmyz
nebezpečí: lvi, hyeny, levharti, psi hyenoví, lidé, občas gepard

Pštros je největší dnes žijící pták. Žije v afrických savanách. Peří pštrosa má jinou stavbu než peří létavých ptáků, což značí, že předchůdci přstrosů se létání vzdali již dávno. Ze všech ptáků má pštros nejdelší krk. Rozšířenou fámou je, že pštros v případě nebezpečí strká hlavu do písku, což je ale nesmysl. Ve skutečnosti při prvních známkách nebezpečí se přitiskne k zemi a z dálky vypadá jako hrouda písku. Když je nebezpečí blíže, tak utíká. Pštros je nejrychlejší běžec ze všech ptáků, dokáže vyvinout rychlost až 70 km/h. Dokáže jí vyvinout díky silným nohám, ty však využívá i když ho predátor dožene. Pštros má silné kopnutí, kterým se brání. Na nohou má velké drápy, které jsou ještě nebezpečnější zbraní než síla kopu. Nebezpečnými predátory pro pštrosa jsou velcí predátoři a predátoři lovící ve skupinách. Pštrosi žijí ve skupinách a často jsou poblíž býložravých savců. Pštros má vynikající zrak a sluch. Živí se především rostlinami, kterých musí spořádat velké množství. Trávení rostlinné potravy usnadňuje tím, že polyká kameny, které má v žaludku. Pštros dokáže na jednou vypít velké množství vody, ale ve vodě se nekoupe, místo toho používá prachové koupele. Pohlavní dospělosti dosahují pštrosi ve 3-4 letech. Pštros má největší vejce ze všech žijících ptáků. Pštrosí vejce váží 750 - 1600 gramů (jako 30 slepičích vajec). Vzhledem k porovnání velikosti dospělce a vejce, patří pštrosí vejce mezi ptáky k nejmenším. Pštros žije v přírodě až 30 let, v zajetí až 70 let.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 28. srpna 2014 v 9:55 | Reagovat

Super! Stejně je to ale zvláštní, že v minulosti existovalo tolik ptáků z rodu Struthio a do dnešních dnů přežil jen pštros dvouprstý...

2 HAAS HAAS | Web | 28. srpna 2014 v 11:08 | Reagovat

Děkuji za pochvalu... :-)

3 dinosaurss dinosaurss | Web | 28. srpna 2014 v 12:41 | Reagovat

Vážně velice povedené,.. Kdysi dávno jsme měli mít pštrosy, avšak tomu chovaleli ta mláďata zemřela protože zmokla...

4 HAAS HAAS | Web | 28. srpna 2014 v 13:30 | Reagovat

[3]: To je vážně škoda, mně by se třeba moc líbilo mít jako domácího mazlíčka pštrosa. :-D

5 martinoraptor martinoraptor | Web | 28. srpna 2014 v 17:09 | Reagovat

Nádhera, pštros je opravdu úžasný pták.

[1]:

[4]:

6 dinosaurss dinosaurss | Web | 28. srpna 2014 v 17:34 | Reagovat

[4]: To jistě ano :-)

7 blogplateosaurus blogplateosaurus | Web | 28. srpna 2014 v 18:20 | Reagovat

[3]: To je škoda.

[4]:Souhlasím.
[5]:Souhlasím.
[6]: Souhlasím.

8 HAAS (z Dinosaurworldu) HAAS (z Dinosaurworldu) | Web | 28. srpna 2014 v 18:51 | Reagovat

Má ho už od června 2011. :-D Ale píšu na něj jen zřídka...

9 HAAS (z Dinosaurworldu) HAAS (z Dinosaurworldu) | Web | 28. srpna 2014 v 18:53 | Reagovat

[8]: Oprava: Od června 2010. :-D :-D

10 dinosaurss dinosaurss | Web | 28. srpna 2014 v 19:55 | Reagovat

[7]: To ano, ale co se dá dělat..

11 cichal.m cichal.m | 29. srpna 2014 v 9:48 | Reagovat

Moc zajimave!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama